De waarde van de nacht: dance-programma in clubs en podia

Tekst: Dave Coenen
Artwork: Lyanne Tonk

Waar WAS. een functie als thuishonk met gevestigde namen voor de doorgewinterde clubber vervult in Utrecht, blijkt EKKO een uitvalsbasis voor niches en kleinere feesten. Althans, dat is hoe WAS.-manager Veronique en EKKO-programmeur Dennis die verhoudingen kortweg zien. Dennis over de club-samenstelling van Utrecht:

"[Utrecht] is op dit moment een stad waar het overgrote gedeelte van de mensen die erop uit trekken in het weekend student is, en dan naar de kroeg gaat. Een club zoals WAS. voegt daar echt wel wat aan toe, WAS. is een hele positieve ontwikkeling naast BASIS als volwaardige house- en technoclub. Je merkt wel gelijk: dat werkt wel. Als je daar een toffe artiest boekt die ook gewoon studenten trekt, dan gaan ze daar al eerder naartoe dan wanneer wij hier in EKKO bijvoorbeeld een wat kleinere artiest boeken. Maar ik denk dat er alsnog wel werk aan de winkel is om juist die onderkant van de scene te bedienen. Om op een toegankelijke manier een instap naar clubben mogelijk te maken, ook voor mensen die lekker naar de kroeg gaan."

Dat er de laatste jaren veel samenwerking en vereniging plaatsvindt bij de Utrechtse nachtpartijen, is een welkome ontwikkeling. Er is zelfs een nachtoverleg opgesteld, waarover EKKO-medewerker Vera Vaessen vertelt rond 8 minuten in de uitzending. Veronique over samenwerkingen tussen clubs en podia in Utrecht, in plaats van een concurrentiemodel handhaven:

"Juist als er al zo weinig is, moet je juist verenigen in plaats van elkaar gaan zitten tegenwerken. Vlak nadat WAS. gestart was, ben ik benaderd door Michiel Peeters van Tivoli en die zei: 'we hebben een gemeenschappelijke agenda van locaties binnen de stad, waarin we elkaars kalender en data kunnen inzien, zodat we niet kunnen concurreren qua type muziek op dezelfde avond.' Wat eigenlijk superslim is, want op die manier kun je zo breed mogelijk programmeren zonder dat je in elkaars vaarwater zit. Dat laat ook wel zien hoe de verhoudingen zijn in deze stad. Ik denk dat dat in andere steden misschien niet eens het geval is. Maar hier hebben we juist allemaal nauw contact met elkaar omdat we juist zo hard willen bouwen aan een betere nacht-scene."

Dat de verhouding met de landelijke overheid wat minder sterk is dan tussen clubs onderling, blijkt uit de ideeën die enkele kenners (aan het woord in onze aflevering via telefoongesprekken) over de herstart van het nachtleven hebben. Het nachtleven wordt ondergewaardeerd en te veel platgeslagen door een focus op cijfers en grafieken in plaats van vereniging, gemeenschap en resonantie. En daar zijn heus wel oplossing voor. Hoor ze in onze vierde podcast-aflevering, die je hier in zijn geheel kan beluisteren of klik op de Spotify-widget hierboven.

Aanstaande maandag (21 juni) host EKKO-marketeer Dave Coenen een nagesprek over deze aflevering op Instagram Live. Daarin te gast is programmeur Lévi Smulders, die niet alleen voor de Melkweg, maar ook voor De Helling het nachtprogramma verzorgt. Tune in op maandag 21 juni om 20:00 op ons Instagram-account!

← Terug