Een kijkje achter de knoppen - deel 2: hiphop

Een kijkje achter de knoppen - deel 2: hiphop

In december zette EKKO een zoektocht uit: we gingen op zoek naar een nieuwe lichting van Utrechtse dj’s. Ervaring? Niet nodig. De enige vereiste was een ongenaakbare motivatie. Uit 140 aanmeldingen kozen we zes deelnemers, die inmiddels volledig in het draaien zijn ondergedompeld door drie te gekke mentoren. Wie zijn onze zes dj’s in opleiding, hoe gaat het nu met ze en met welke track hopen zij een zaal plat te draaien zodra we weer mogen clubben? En hoe krijg je, volgens de mentoren, met die platen een volle zaal naar je hand, zelfs als een gevulde dansvloer al zo lang geleden lijkt? In onze reeks ‘Een kijkje achter de knoppen’ stellen we onze deelnemers en mentoren uit drie verschillende genres aan je voor. Deze keer stellen we onze hiphop-crew aan je voor.

Tekst: Vera Vaessen
Foto's: a small production company

Nadat haar moeder op de radio hoorde over onze dj-cursus, schreef Lieve in haar inschrijfformulier een liefdesbrief aan muziek. Ze vertelt nu: “Ik was gestopt met mijn studie en wist niet wat ik moest doen. Ik ben altijd heel erg veel met muziek bezig geweest en vooral hiphop heb ik me eigen gemaakt. Ik houd heel erg van verhalen; achter muziek zitten de raarste, gekste, soms hele leuke en soms hele verdrietige verhalen. Toen heb ik maar een briefje geschreven en me opgegeven. Met succes dus blijkbaar.”

Ook haar mede-deelnemer David hoorde via zijn moeder over de DJ Course – zij had het voorbij zien komen op Instagram. Net als Lieve verdiepte hij zich al langer in hiphopcultuur: “Ik houd alles bij, ik weet wat er gaande is, ga naar concerten, volg artiesten. Toen ik geselecteerd werd voor de DJ Course dacht ik: nu ga ik er echt voor.” Zijn droom? Het eerste hiphopcafé van Utrecht openen. Maar tot die tijd gaat hij zich eerst nog meer verdiepen in het draaien, natuurlijk.

Een kijkje achter de knoppen - deel 2: hiphop

Lieve en David hebben een beetje gesjoemeld met hun aanmelding: ze waren allebei nog geen achttien toen ze zich inschreven voor de DJ Course. Toch knepen wij na het selectiegesprek een oogje dicht voor deze nieuwe dj-talenten. Een echt nachtleven hebben de twee door hun jonge leeftijd echter nog niet meegemaakt, iets wat door de dichte clubs voorlopig nog even zo zal blijven.

Gelukkig hebben ze aan mentor Rashida Tauwnaar, alias Shug La Sheedah, een hele goede. “Rashida besteedt super veel aandacht aan ons. Ik word heel enthousiast van haar energie”, vertelt Lieve. Maar ze vond de eerste les ook nog wel even spannend: “Ik vond het wel een beetje intimiderend: je kan zelf helemaal niks, en dan staat er zo’n vrouw voor je die in vijf seconden een zieke mix kan draaien. Kom ik aan met mijn verkeerde timing!"

Een kijkje achter de knoppen - deel 2: hiphop

Die verkeerde timing maakt Rashida gelukkig écht niets uit, want motivatie is volgens haar het belangrijkst: “Toen EKKO me vroeg om les te komen geven, heb ik volmondig ja gezegd. Ik vind het megaleuk om mijn skills door te kunnen geven. Wat ik zo mooi vind aan dit project, is dat EKKO er zoveel nadruk op legt dat de deelnemers een enorme drive hebben.” Daarnaast komt bij draaien natuurlijk veel meer kijken dan alleen timing. “Rashida wil ons ook leren hoe clubleven werkt en hoe de context van de muziek er uitziet, dat vind ik echt fijn aan deze cursus”, zegt David.

Het lesgeven is daarentegen geen eenrichtingsverkeer, zegt Rashida: “Het houdt je scherp, je leert er zelf ook dingen van. Dat is goed. David en Lieve kwamen beide naar de les met een heel verschillende playlist. Niet het type hiphop waarvan ik had verwacht dat ze het zouden luisteren, maar wel super tof. Ook liet ik ze wat tracks horen waarvan ik dacht dat ze alleen voor mij classic waren... totdat Lieve zei: ‘waarom zouden jouw classics niet ook mijn classics kunnen zijn?’ Daar heeft ze helemaal gelijk in natuurlijk.”

De komende tijd werken de dj’s in spe toe naar hun eigen korte set, maar ze dromen (en plannen!) alvast verder: zowel Lieve als David hebben niet alleen de ambitie om dj te worden, maar ook om zelf feestjes te organiseren. Samen met Rashida denken ze na over hun eigen hiphopavond. Welke partykillers dan sowieso niet mogen ontbreken? Een track van OutKast in ieder geval, volgens Lieve. David durft zijn banger nog niet vast te leggen, maar als hij er toch echt een moest kiezen, dan wordt het WIN van Jay Rock.

← Terug