Een plek voor "de ander": poppodia en inclusiviteit

In plaats van diversiteit als een soort afvink-principe te benaderen, is het volgens Triwish al een grondbeginsel van onze soort, van ons bestaan. Triwish licht zijn kernachtige en open blik toe, als hij al vroeg in de uitzending de vraag "wat is diversiteit?" gesteld krijgt:

Diversiteit is voor mij eigenlijk gewoon een feit. Dat is gewoon het feit dat we op deze wereld zijn en dat er een heleboel verschillende mensen zijn. Groot, klein, verschillende huidskleuren, met verschillende culturen daarbij. En als je dat dan weer op de popsector betrekt, zou je kunnen zeggen: wat voor muziekstromingen zijn er allemaal? Wat voor lifestyles zijn er allemaal? En hoe komen die terug in de culturele plekken van bijvoorbeeld Utrecht?
Je kan wel een aantal mensen van kleur uitnodigen in je organisatie, en dan ben je een hele diverse organisatie. Maar als die niks te zeggen hebben, als die geen inspraak hebben, niet aan tafel mogen zitten om echt mee te praten en mee te denken… Dan ben je niet echt inclusief, vind ik zelf. En dat is echt een moeilijke opgave hè? Daar worstelen we zelf ook mee, dus dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vincent pleit voor inclusie en diversiteit in alle lagen van een organisatie. Daarbij hoort dus niet enkel andere perspectieven betrekken op extern niveau, maar ook op intern niveau inspraak en een veilige omgeving creëren voor deze perspectieven: van bestuur tot vloer. 

Verder in deze aflevering aan het woord over de complexe vraagstukken omtrent diversiteit en inclusie in het pop- en nachtleven: Anne Chris van Doesburg van Queer In Wonderland en Bright Nshuti & Feike ter Wal van EKKO, die hun tweewekelijkse werkgroep inclusie toelichten.

Nieuwsgierig naar meer? Beluister deze en alle andere afleveringen van Het Poppodium van de Toekomst via deze link. Bekijk hieronder ook het nagesprek dat EKKO-marketeer Dave Coenen samen met Elvin Usidame (ID&T, Milkshake, Fonds Podiumkunsten) had op onze Instagram-pagina.


https://www.instagram.com/tv/C..." data-instgrm-version="13" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);">
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door EKKO Utrecht (@ekko.nl)

← Terug