EKKO’s Eindejaarslijstje: 35 jaar EKKO

EKKO’s Eindejaarslijstje: 35 jaar EKKO

Tekst: Vera Vaessen
Foto: Lisa Terry

1986: De Div - de eerste band in EKKO

Op woensdag 8 januari 1986 om 14.30 uur opende ‘Kultuurcentrum EKKO’ haar deuren aan de Bemuurde Weerd. Het eerste optreden vond twee dagen later plaats: De Div, een new wave-band uit Delft, betrad als eerste ooit het EKKO-podium en verdient dan ook een eervolle vermelding in dit overzicht.

1999: Richie Hawtin

Sytse Wils kwam in de jaren negentig terecht bij EKKO en was gefascineerd door alle tegenculturen die elkaar bij EKKO ontmoetten. Van 1997 tot 2003 bekleedde hij zelf de programmeursfunctie, waarbij hij veel legendarische avonden op zijn naam heeft staan. Over een heleboel van die artiesten vertelt hij zelf meer in zijn jubileumuitzending van Omroep EKKO, maar de muzikale omnivoor was onder andere verantwoordelijk voor het boeken van technolegende Richie Hawtin. De dj en zijn manager werden ter plekke uitbetaald in het oude EKKO-kantoor, met 3200 gulden die bij elkaar werden gesprokkeld door elk uur de kassa te legen. Fun fact: de beste man bracht in 1998 een track uit die ‘Ekko’ heet. Toeval bestaat niet.

2007 & 2008: Beach House

In 2008 stonden ze in optie voor een double bill met Fleet Foxes, die helaas een Duitse televisieshow verkozen boven EKKO – oud-programmeur Eduard Versteege baalt er nog steeds van. Beach House zelf speelde, vlak voor hun doorbraak in 2010, tweemaal voor een klein publiek in EKKO. Ze noemen ons ook wel het Nederlandse popzaal-equivalent van Pitchfork. Geintje, natuurlijk. Maar als je de band op Best Kept Secret 2022 gaat zien in vol ornaat, met inmiddels acht albums op zak, dan kun je je vast voorstellen dat we trots zijn op deze boeking uit ons archief.

2013: Floating Points & Motor City Drum Ensemble

Als er één dansnacht is waarbij we zeker weten dat het zweet van het plafond heeft gedrupt, dan is het wel de vijf uur lange back to back van Floating Points en Motor City Drum Ensemble in 2013. Het verhaal gaat dat Floating Points de platenbeurs in de Jaarbeurs zou bezoeken en niet te beroerd was om óók nog even op te treden in EKKO. En we hebben geluk, want van dit uitverkochte feestje bestaat beeldmateriaal!

2014: Ebo Taylor

Een Twitter-recensie die we jullie niet willen onthouden: “Man van driekwart eeuw staat te swingen! Dat is nou #duurzaaminzetbaar!” Of dat is hoe we het zelf zouden formuleren, weten we zo nog niet, maar geswingd is er zeker tijdens Ebo Taylor in EKKO. De invloedrijke afrobeat-held deed op 78-jarige leeftijd nog onze zaal aan.

2018: IDLES

Vraag je aan het huidige Team EKKO welke EKKO-show onvergetelijk was, dan roept iedereen die erbij was in koor: IDLES! Speciaal voor het afscheid van toenmalig programmeur Eduard Versteege traden de Britse mannen op in een uitpuilend EKKO. De band brak de tent af, en Eduard heeft een heel nummer gecrowdsurft, need we say more?

2021: Amber Arcades & Figgie XL, met afterparty door St. Paul - 26 september 2021

En dan toch nog 2021. Dicht moeten betekent ook: heropenen. Na een zomer nagelbijten haalden we ons uitgestelde openingsweekend van juni in september in. We heropenden met lokaal talent Amber Arcades en Figgie, maar de tranen beginnen pas echt te rollen op de mini-afterparty van anderhalf uur. Wie anders dan St. Paul kon deze melancholische avond naar een hoger niveau trekken?

We hopen jullie snel weer te zien, lieve mensen, bij een her-heropening. Tot die tijd: houd vol en een goede jaarwisseling. 

Verteer je liever geluiden dan woorden? Hieronder vatten we 35 jaar EKKO samen in een playlist.

← Terug