Input, Source, Select: de inspiraties van Personal Trainer

Artikel: Vera Vaessen
Inspiraties: Willem Smit (Personal Trainer)

Input, Source, Select: de inspiraties van Personal Trainer

Jasper Willems (schrijver, muziekjournalist en groot muziekliefhebber)

“Oh, te gek dat ik deze op mijn lijstje heb gezet. Ik ben al wel een tijdje fan van Jasper Willems. Hij schrijft veel over muziek voor allerlei platforms: artiestenbio’s, blogs, heeft ook een boek uitgebracht. Ik heb bij muziekjournalistiek vaak het idee dat dingen heel plat en makkelijk verteerbaar worden gemaakt, of juist worden opgeblazen en dan weg worden geschoven. Bij Jasper vind ik het heel mooi dat hij super begaan is met alles wat hij over schrijft. Hij maakt dingen juist heel groot om ze te vereeuwigen, in plaats van ze meteen weer door te schuiven.”

Charlie Kaufman - Antkind (boek)

“Eigenlijk lees ik niet zoveel, ik zou veel meer moeten lezen. Voor deze rubriek mocht ik ook boeken aanleveren, dus ik dacht: dat doe ik, dan lijk ik slim. Mijn vader had mij wel eens Eternal Sunshine of the Spotless Mind laten zien, een film van Kaufman, en die vond ik toen wel cool. Toen we twee jaar geleden ineens binnen moesten zitten, ben ik al zijn films gaan kijken. Ik zat in een soort razernij, waarbij ik ze in drie dagen allemaal heb gezien. Toen heb ik ook maar meteen zijn boek gekocht. Voor mij was het heel verrassend en bizar. Ik weet te weinig van boeken om er iets over te zeggen, misschien is dit al duizend keer gedaan en weet ik er niet van. Maar dat is wel een leuke positie om in te zitten: dat je niet zoveel weet over een bepaald gebied en dan juist heel erg verrast kan worden.”

Input, Source, Select: de inspiraties van Personal Trainer

Charlotte Adigery - Topical Dancer (album)

“Deze plaat heb ik laatst een keer opgezet, ik denk omdat Jasper Willems ‘m een keer had gedeeld. En ik vond ‘m heel gaaf. Het klonk waanzinnig, ik kon er lekker op dansen. Ik heb de teksten er niet bij gehouden, maar er zitten veel zinnetjes tussen die ik grappig vind. Het voelde als een frisse insteek om onderwerpen die wat moeilijker zijn te bespreken op een lossere manier.”

Input, Source, Select: de inspiraties van Personal Trainer

The Longing (videospel)

“Mijn vrienden op school hadden altijd spelcomputers en zo, maar ik niet. Ik heb wel een soort Pokémonfase gehad, op de Gameboy, maar niet zo lang. Ook koop ik echt nooit dingen, ik heb niet zoveel spullen. Maar op een gegeven moment heb ik een Nintendo Switch gekocht. Daar schaamde ik me een beetje voor, maar ik vond het wel heel cool. Eerst ben ik de blockbuster-spellen gaan proberen, maar daarna ben ik gaan zoeken naar indie-spelletjes. Op de een of andere manier vond ik The Longing. De maker heeft er volgens mij acht jaar over gedaan om het te maken. Het is een handgetekend spelletje, over een klein zwart poppetje. Je bent een soort hulpje van een grote koning, die zegt: ‘ik ga nu voor vierhonderd dagen slapen en alle slechtheid in de wereld wegnemen’. Dan word je wakker in een kamer, met een boekenkast naast je, met daarin alleen Moby Dick, en er begint een teller af te lopen van vierhonderd dagen. Alles wat je doet duurt héél lang. Eigenlijk is het een anti-videogame: spelletjes voeden je normaal om je snel goed te voelen, maar dit spelletje is heel verdrietig en traag en duister. Er zit een droge, maar spaarzame humor in. Het is heel elegant.”

Scram C Baby (band)

“Dat is de band van mijn vader. Ik denk dat ik die op mijn lijstje had gezet omdat ik ze recentelijk live heb gezien: ze hadden een optreden gedaan op een feestje van vrienden van mij uit Engeland. Het is mijn vader, dus de muziek was er altijd wel, maar ik was niet helemaal hooked. Toen ik 15 of 16 was, ben ik het zelf wel eens gaan luisteren. Toen ben ik eigenlijk helemaal fan geworden van mijn eigen vader. Ik heb ze wel vaker gezien, want ze brengen nog steeds eens in de zoveel jaar een plaat uit. Maar tijdens dit optreden gingen ze er echt helemaal voor, dat was heel weird en cool om te zien. Ik was er ook met mijn kleine halfbroertje, andere familie en vrienden. Het was een hele intense en emotionele ervaring, die maak je niet vaak mee.”

Input, Source, Select: de inspiraties van Personal Trainer

Joni Spaan (fotograaf) 

“Joni is een vriendin van mijn vader, die wel eens over de vloer kwam toen ik jonger was. Een super leuk mens. Een tijdje terug ben ik gaan kijken op haar website, want ze maakt ook foto’s. Eigenlijk weet ik niks van fotografie, dus ik kan niet veel anders zeggen dan: ‘dit vind ik er leuk uitzien, en dit niet’. Maar bij haar foto’s, vooral haar nieuwere werk, vind ik dat er altijd een soort humor in zit. Het gaat alle kanten op, maar het voelt wel heel erg als één ding: ze zoekt altijd iets cools op binnen de vier grenzen van de foto. Als je haar foto’s ziet is het bijna alsof je denkt: met diegene wil ik wel eens hangen. Maar dan kende ik haar dus al.”

Foto hierboven: Joni Spaan

Black Country, New Road - Ants From Up There (album)

“Black Country, New Road is een band die ik al een aantal jaar volg. Ze hebben hun eerste single uitgebracht bij Speedy Wunderground, een label waar veel artiesten bij zitten die in hetzelfde hokje vallen. Toevallig is dat een hokje wat ik heel leuk vind en graag luister. Tien jaar geleden had ik de muziek van Black Country, New Road waarschijnlijk wat overdramatisch gevonden, maar eigenlijk maar dat het ook alleen maar fijner: het voelt bijna alsof je toegeeft aan iets wat er altijd al was.

Toen deze nieuwe plaat uitkwam, heb ik hem vier dagen lang, elke dag een paar keer geluisterd. Ze zijn allemaal volgens mij drie jaar jonger dan ik en heel begaan met wat ze doen. Ze zijn met een grote groep, wat voor mij best een inspiratie is: ik zit in een bandje en ben zelf heel de tijd aan het dirigeren, en eigenlijk mag het wel meer een groepsproces zijn. Dat vind ik cool aan hen.”

Redactie: De zanger van Black Country New Road is uit de band, toch?

Willem: Ja, dus dat wordt ook de eerstvolgende stap bij ons. Hahaha.

Stefano Keizers / Gover Meit (performer & schrijver)

“Samen met mijn vriendin kijk ik regelmatig Nederlandse tv, iets te veel zelfs. Talkshows, dramaseries, er is zoveel troep te zien, het is een van onze grootste hobby’s. Als je Nederlandse tv kijkt, kun je op een gegeven moment niet meer om Stefano Keizers heen. De manier waarop hij doet is eerst súper irritant, dat je denkt: stel je niet zo aan, man. Maar dan begin je een beetje van hem te houden. Dat deed iets in mijn hoofd. Toen kwam ik erachter dat hij vroeger ook in een band zat die ik al kende, maar waarvan ik niet wist dat hij erin zat: Wooden Constructions. Zij hebben een plaat uitgebracht op Subroutine, waar wij ook iets hebben uitgebracht. Ik heb niet op de kunstschool gezeten en ik weet niet wat voor dada er al allemaal is geweest. Voor mij voelt het alsof hij op heel eigenwijze manier uit een bepaalde bubbel breekt, de mainstream in, en door die nieuwe context wordt wat hij maakt nog interessanter.”

Aanstaande vrijdag 15 april is de show van Personal Trainer op De Nijverheid. Er zijn nog een paar tickets.

← Terug