Met één been in de toekomst: de houdbaarheid van het huidige podium

Volgens WORM-staatshoofd Janpier Brands zijn poppodia ("het p-woord") te ver doorgeschoten in hun commercie. Dat zie je bijvoorbeeld aan de bouw van het pand, waarbij je langs de bar geleid wordt, en een zo hoog mogelijke drankverkoop het hoofddoel blijkt.

Voor mij is pop, dat gaat voor mij verder… Dat is een ideologie. Dat gaat voor mij verder dan de formule van een band, publiek, de promotor, de zaal. Omdat pop mij zo geraakt heeft en zo’n belangrijk deel van mijn leven is, vind ik het heel moeilijk om er in zo’n formule naar te kijken.

En niet alleen in creatieve vrijstaat WORM wordt gespeeld met ruimte, podium, horeca en onbegrensde concepten; ook in het Amsterdamse DOKA wordt de manier van muziekbeleving gereviseerd, en wel in de kelder van het Volkshotel. Axel van der Lugt, event manager van de listening bar, doet de visie uit de doeken:

“We zijn een hotel, maar ook een broedplaats. Daaronder zit een hele reeks aan artiesten, dj’s en producers, ook in de kelder, ook waar DOKA zit. Die hebben we op een gegeven ogenblik uitgenodigd, en we zijn samen met hen gaan zitten. “Ok, als het aan jullie zou liggen, wat zouden we dan met de plek doen?” Toen zijn we uitgekomen op een plek die eigenlijk een verlengde is van een opnamestudio. Dus echt een plek die heel erg draait om geluidskwaliteit en echt een plek is waarvan je dus vanuit je studio in de kelder naar DOKA [vernoemd naar de duistere rave-kelder in voormalig nachtclub Trouw] door zou kunnen rollen. Daarbij hebben we ook veel inspiratie vanuit de listening bar culture in Japan gehaald.”

Meer horen? Deze en alle andere afleveringen van Het Poppodium van de Toekomst beluister je hier. Daarnaast kun je ook ons laatste nagesprek van deze reeks, dat programmeur Dirk Baart beleefde met Welcome To The Village-programmeur Eva van Netten, bekijken via onze Instagram-pagina of hieronder. Hopelijk tot de volgende reeks!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door EKKO Utrecht (@ekko.nl)

← Terug