EKKO: al 35 jaar voor de fijnproever

Woensdag 8 december: Personal Trainer + The Klittens + I Believe In My Mess

Dit constant veranderend Amsterdams indie-collectief komt voort uit Canshaker Pi, bevat leden van onder andere Pip Blom en Korfbal, en is spaarzaam wat betreft releases. Personal Trainer trekt de lijn tussen zachte pop en rammelende gitaren zelfs binnen losse nummers met een linie aan sterke muzikanten. En dat zal live niet anders of minder verrassend zijn.

>> Info & tickets <<

Vrijdag 12 December: Brihang + IKRAAAN

Als je van een steentje in je schoen na een avond uit een metaforische hiphoptrack kunt maken die voor je nationale doorbraak zorgt (Steentje), verdient dat wel een dikke merci van ons. We hebben Boudy Verleye, alias Brihang, die de afgelopen jaren via een nieuw talent-benoeming op Studio Brussel doorraasde naar verschillende MIA-nominaties, en tourt nu met CASCO, een album vol Vlaamstalige rap en zelfreflectie, door de Benelux. Zijn jazzy, luchtige R&B-producties zorgen voor droomruimte rondom zijn diepe spitsvondige bars, en maken van Brihang een live-belofte uit het Zuiden om in de gaten te houden.

Bedroom-R&B met pianopop. Neo-soul met trapgeluiden. In het Vlaams. Door een glitterprinses. Beter kunnen we de ultrafrisse IKRAAAN niet beschrijven. Weinigen doen wat zij doet, en dat is dan ook precies waar haar teksten over gaan. Taboes, alleen en anders zijn, verdoofd en onthecht. Maar toch op zoek naar zachtheid, intimiteit en connectie. Zo vindt IKRAAAN een uitlaatklep en een warme plek tegelijk in haar stemmige maar expressieve muziek.

>> Info & ticktets <<

Donderdag 20 januari: Wet Leg

Met pas twee singles op de teller is Wet Leg alsnog dé indiebelofte van het moment. Hoe kan het ook anders met de al in juni geëxplodeerde binnenkomer Chaise Longue, opgevolgd door meezingkanon Wet Dream. En twee keer opeenvolgend scoren met een anthem, dat blijkt anno 2021 een hele prestatie. Begin 2022 verlaat het tweetal The Isle of Wight om te komen spelen in EKKO en op Eurosonic Noorderslag.

>> Info & tickets << 

Vrijdag 18 februari: Chad vanGaalen op De Nijverheid

Al jarenlang een constante waarde in het indie-circuit: Chad VanGaalen, de Canadees die zijn dynamische composities aankleedt met invloeden uit folk en psychedelische genres. Ook zijn nieuwe plaat World's Most Stressed Out Gardener is weer een rariteitenkabinet aan bezwerende gitaartracks, met als glinsterend hoogtepunt de ontstemde speeldoos die Starlight heet.

>> Info & tickets << 

Woensdag 23 februari: Trupa Trupa in ACU

Trupa Trupa uit Gdansk, Polen maakt donkere art-rock vol psychedelische invloeden. Tussen de resten van de Tweede Wereldoorlog en in de voetsporen van filosoof Arthur Schopenhauer zoekt de band die bijzonder eigen en tegelijk zo klassiek als The Beatles kan klinken, op dichterlijke wijze naar licht in de duisternis. Na enkele eerdere shows in Nederland en flink wat lof van buitenlandse muziekmedia, Iggy Pop en Henry Rollins (Black Flag) is Trupa Trupa in 2022 terug met een nieuwe plaat op Glitterbeat, het label dat eerder ook albums van Altin Gün en Bonobo uitbracht.

>> Info & tickets <<

Vrijdag 4 maart: Half Waif + Tasha 

Na verschijningen bij DICE en Indiestadt, speelt Half Waif haar allereerste Nederlandse headlineshow. Verfijnde electropop vol gelaagde instrumentaties is wat de sound van Nandi Rose uit de Hudson Valley het best omschrijft. Met aandacht voor natuurlijk detail, of een poëtische situatieschets weet Half Waif haar herinneringen, emoties en kwetsbaarheden met een fijngevoelige flair te vangen in muziek. Luister naar hit Keep It Out of recent anthem Party’s Over en je weet wel wat we bedoelen.

>> Info & tickets <<

Zaterdag 19 maart: Torres

Ongeveinsde folk- en indienummers met een vooruitstrevende, elektronisch randje - een omschrijving van het geluid dat Mackenzie Scott op constante pas, al vier albums lang, neerzet als Torres. Op nieuwste plaat Silver Tongues (2020) pakte ze het productie- en schrijfproces helemaal zelf op; nu is de creatieve controle volledig in eigen handen van Scott. Het levert een dynamisch, zelfverzekerd en sterk album op waarop de gitaren kunnen schuren, het krachtige stemgeluid beter naar voren komt en het grote bereik van Torres duidelijker doorklinkt. Na een gecancelde tour in 2020 staat de Amerikaanse songwriter opnieuw een Nederland - een ontwapenende ervaring om naar uit te kijken.

>> Info & tickets << 

Zaterdag 26 maart: Mega Bog

De speelse, levendige composities van Erin Birgy lijken uit een andere wereld te komen. Jazz, folk, kamerpop en science fiction-elementen vergezellen het hoge stemgeluid van de Amerikaanse. Op haar nieuwe plaat klinkt ze op tracks als Butterfly als Fiona Apple aan ritalin, en op Maybe You Died doet ze denken aan een psychedelische versie van Laura Marling of Ezra Furman. Ook spelen niet de minsten mee op Life, and Another: zowel Meg Duffy van Hand Habits als Big Thief-drummer James Krivchenia worden genoemd in de credits van het album - niet het enige aspect van de plaat dat zorgde voor lovende reviews van onder andere Pitchfork.

>> Info & tickets <<

Zaterdag 2 april: Porridge Radio

Verfrissend, afwisselend en bijtend bij een eerste luisterbeurt, maar zacht in de kern. Een beschrijving van Porridge Radio die gelijk loopt aan de muzikale carrière van de band: wat ooit begon als het sentimentele slaapkamerproject van Dana Margolin, is inmiddels uitgegroeid tot een wilde liveband. Poppy zijn de melodieën, maar de uitwerking is rafelig, punk en soms zelfs met een vlaag shoegaze. Na debuut Rice, Pasta and Other Fillers (2016) bouwt Porridge Radio haar sound met Every Bad (2020) verder uit. De belangrijke tweede staat vol met hartenleed, verwarring, ontlading en oprechtheid. Wie nog niet genoeg had, kan zijn hart alweer op met de gloednieuwe catchy single 7 Seconds.

>> Info & tickets <<

Dinsdag 19 april: Black Marble

Chris Stewart is in zijn muzikale leven behoorlijk geïnspireerd door coldwave, synthpop uit de jaren tachtig en het bulderende baswerk van Joy Division-bassist Peter Hook. Dat hoor je duidelijk terug in het werk van zijn muzikale geesteskind Black Marble, waarbij de gedempte producties en schelle zangpartijen een haast antieke vorm van melancholie en een in zichzelf gekeerde drang om te dansen herbergen. Op nieuwe single Somewhere klinkt Black Marble hoopvoller dan ooit - een mooie belofte voor de gloednieuwe LP Fast Idol.

>> Info & tickets << 

← Terug