Wie is EKKO? #11 - Susan en Thijs

Wie is EKKO? #11 - Susan en Thijs

Tekst & beeld: Vera Vaessen

Thijs werkt sinds 2013 bij EKKO, eerst als barvrijwilliger, toen als kassa- en garderobemedewerker en nu als plantenverzorger. Susan begon in 2014 in ons keukenteam en stroomde vervolgens door naar kassa-coördinator - een functie die nu niet meer bestaat -, waarna haar functie groeide naar die van stafmedewerker financiën.

Hoe gaat het met jullie?
Susan: Goed!
Thijs: Ja, ik denk dat het wel goed gaat.

Waar zijn jullie nu allemaal mee bezig?
S: Als stafmedewerker financiën houd ik me op dit moment veel bezig met het effect van de steeds veranderende maatregelen op EKKO. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuw festival, waarvan ik de zakelijke coördinatie doe.
T: Waar zijn we níet mee bezig?! Ik ben nu vooral veel met werk bezig; ik doe promotieonderzoek aan de Universiteit van Leiden. Het onderzoek gaat over de verantwoording van Europese agentschappen.
S: En het is je laatste jaar, hopelijk.
T: Je weet hoe dat altijd gaat als je iets groots gaat inleveren. Maar het kan nog wel.

Waarom kwamen jullie ooit bij EKKO werken?
T: De eerlijke reden? Ik was afgewezen bij Tivoli, toen nog aan de Oudegracht.

Was dat ook vrijwilligerswerk?
T: Nee.
S: Wat een downgrade, hahaha.
T: Ik had de vacature bij Tivoli gezien en dacht: ik wil geld. Maar toen was ik afgewezen omdat iemand blijkbaar toch betere kwaliteiten had dan ik. En toen dacht ik: ik ga naar EKKO.

En EKKO kende je dus al?
T: Ik luisterde altijd naar 3FM. Ik heb bijvoorbeeld ook een keer gespijbeld voor een The Wombats-concert van 3voor12. Maar ik studeerde net in Utrecht en deed toen mee aan een weggeefactie van 3FM, waarbij ik kaartjes won voor Le Guess Who? 2012, ik denk bij Annemieke. Daardoor leerde ik alle verschillende plekken in Utrecht kennen, waaronder EKKO. Mac Demarco speelde toen in EKKO. Hij speelde toen zo’n heel langzaam liedje met gitaar en ging heel emotioneel op de grond liggen in een halflege zaal. Dat was echt episch. Maar zo ken ik EKKO dus.
S: Wie had gedacht dat je ooit aan een weggeefactie zou meedoen van 3FM en dat je negen jaar later nog steeds op deze plek zou werken?

En jij, Susan?
S: Thijs werkte al bij EKKO en vertelde me toen dat er ook een vegetarisch eetcafé was. Ik hield van vegetarisch koken en Thijs was heel erg enthousiast over EKKO, dus ben ik er ook gaan werken.
T: Ik had eigenlijk niet zien aankomen dat Susan er ook zou gaan werken, ik heb nooit geprobeerd om haar te overtuigen - maar ik weerhield haar er ook niet van, natuurlijk.

En hoe kennen jullie elkaar?
S: We hebben elkaar leren kennen in 2014, bij een vak op de universiteit.

Wat is jullie favoriete EKKO-herinnering?
*ze zuchten allebei*
*er valt een lange stilte*
S: Het zijn er zoveel.

Noem een paar hoogtepuntjes!
T: Het is ook zo lastig, want hoe definieer je EKKO? In EKKO zelf zijn natuurlijk veel hoogtepunten, maar je doet ook dingen met mensen van EKKO, die dan niet per se in EKKO zijn, zoals werken op Best Kept Secret.
S: Voor mij was Ho99o9 toch echt wel een hoogtepunt, op Le Guess Who? 2015. Ik werkte toen in de keuken. Ik was klaar met werken en een collega zei: laten we daar gaan kijken. En het was echt geweldig.
T: Dat vind ik altijd wel de leukste momenten, als er iets onverwachts gebeurt. Je kan altijd bij EKKO naar binnen lopen, en je kan ook altijd weer weg.
S: En je hebt altijd wel een leuke avond.
T: Het voelt altijd wel een beetje als thuiskomen. Maar een van mijn hoogtepunten was toch wel Floating Points en Motor City Drum Ensemble in 2013. Eigenlijk had ik geen zin om te gaan, maar het was zo vet dat ik uiteindelijk tot vijf of zes uur ‘s ochtends daar heb gestaan. En ik probeerde altijd te werken bij Le Guess Who?, omdat ik geen geld had, maar dat wel altijd episch was. Bijvoorbeeld bij Car Seat Headrest, dat vond ik zo’n overtuigende set dat ik geen zin meer had om mensen te helpen met bestellingen.

Van welk gemist concert of feestje hebben jullie spijt?
T: Ho99o9.
S: Ik heb dat denk ik met Dorian Concept en Jameszoo.
T: Ik heb ook wel eens gedacht: waarom ben ik hier? Mag dat ook? Hahaha.

Welke artiest zouden jullie nog wel eens in EKKO willen zien?
S: Ik zou wel wat meer internationale hiphop willen horen, want dat heb je in Utrecht niet zoveel.
T: Ik zou het echt heel vet vinden als Death Grips nog een keer komt. En Dean Blunt zou ook tof zijn.

Met welke artiest zouden jullie wel eens een biertje willen drinken in EKKO?
S: Juan Wauters. Dat was trouwens ook wel echt een hoogtepunt.
T: We hebben dus een wijnclub die is ontstaan bij Juan Wauters. Voor zijn concert in EKKO zijn we wijn gaan drinken. Ik zou Juan wel willen vertellen over hoe hij ons samen heeft gebracht. Hij lijkt me trouwens ook wel echt een intrigerend persoon.
S: Maar ik heb dus wel het gevoel dat hij meer een wijndrinker is dan een bierdrinker, dus dan beter wijn.

Als jullie zelf muziek zouden maken, wat voor muziek zou het dan zijn?
T: Dat hangt een beetje van het doel af. Als ik rijk zou willen worden, dan zou ik niet dit [we luisteren naar Death Grips] maken.
S: Misschien kunnen we een heel ziek EDM-duo worden.
T: Het lijkt mij leuk om een act te doen, waarbij onduidelijk is of het nou echt of nep is. Dat je er twee lagen in creëert.

Mogen mensen dan wel zien wie jullie zijn?
*Susan schudt nee*
T: Ik doe een pak aan van jou, en jij van mij.
S: The Masked Singer, maar dan EDM.
T: Of we huren allemaal mensen in die optreden als ons. En dan kunnen we op tien festivals tegelijk staan. Of op één festival, en dan op alle stages.

← Terug