Wie is EKKO? #12 - Jesse

Wie is EKKO? #12 - Jesse

Tekst & beeld: Vera Vaessen

Ha Jesse, hoe gaat ‘ie?

Wel lekker!

Zelfs nu?

Zelfs nu, je bedoelt in deze tijden? Ja, tja. We zijn nu aan het eind van het jaar, meestal is dat heel druk en nu niet. Dat is eigenlijk best chill. Ik ben een beetje projectjes aan het doen.

Wat voor projectjes?

Dingen repareren. Gitaartjes, versterkertjes. Ik ben eigenlijk allerlei dingen door elkaar aan het doen.

En wat doe je nu voor EKKO?

Ik ben eerste technicus. Dat houdt in dat ik het aanspreekpunt ben voor alle techniek in EKKO, zowel licht als geluid. Ik ben vaak bezig met het onderhoud van het technische deel van EKKO. Daarnaast sta ik op de vloer als geluidstechnicus, dan mix ik monitors op het podium of front of house voor publiek. Dat doe ik nu sinds 1 september 2021.

Wanneer ben je begonnen bij EKKO?

Even zoeken…

[Jesse zoekt zijn stageverslag op]

In 2018 heb ik stage gelopen, tijdens mijn studie op de Herman Brood Academie. Toen was ik de helft van de tijd bij EKKO en de andere helft bij Studio Moskou.

Hoe ben je ooit in de geluidstechniek terechtgekomen?

Eigenlijk had ik nooit over live geluidstechniek nagedacht totdat ik stage ging lopen bij EKKO. Pas de laatste jaren van mijn opleiding begon die interesse. Daarvoor was ik vooral bezig met studiotechniek en backline – ik wilde gitaartechnicus worden, toen ik bandjes zag. Sowieso vond ik het hele wereldje wel interessant: ik ben zelf ook muzikant en dan heb je natuurlijk interesse in bepaalde technische dingen en bepaalde sounds. Daar wilde ik altijd meer van weten. En van de gear. Ik wilde eigenlijk gewoon lekker nerden op spullen.

Nu werk je dus bijna vier jaar bij EKKO. Wat heb je in de tussentijd allemaal beleefd?

Wat niet, eigenlijk? Alles wat er binnen de muren van EKKO is gebeurd.

Ik denk dat jij misschien wel de meeste shows hebt meegepakt van iedereen, de afgelopen drie jaar. Tijdens welke legendarische nacht of concert was je aan het werk?

De laatste Doomstad die ik moest werken, vond ik echt wel dope. En ik heb een keer bij Stukafest gewerkt met Magic Tom en Yuri. Dat was geniaal.

Hoezo was het geniaal? Door Magic Tom en Yuri? Door het publiek?

De hele situatie was gewoon grappig. Ik werkte toen een avonddienst en ze hadden me gevraagd of ik ook de nacht wilde werken, helemaal prima. Toen waren daar dus Magic Tom en Yuri, een soort goochelaarsduo met muziek.

Waren er avonden of nachten die je nog eens over zou willen doen zonder dat je aan het werk bent?

Ja, ik heb best veel dingen gezien waarbij ik eigenlijk liever in het publiek had willen staan. Doomstad bijvoorbeeld. Maar het is ook wel leuk om alle ongein van die nachten nuchter mee te maken. Je staat mensen heel de avond vanuit een heel andere hoek te bekijken. Je ziet falende versierpogingen, bijvoorbeeld, en mensen die in de loop van de avond degraderen. Dat is prachtig.

Wat is het eerste concert waar je ooit heen bent geweest?

Mag ik daar nuances in aanbrengen? Ik ben namelijk wel eens naar musicals geweest vroeger, maar dat telt niet, vind ik. God, ik weet het al. De Heideroosjes in Veenendaal. Dat is echt heel lang geleden. Het podium waar ik toen was, is in 2013 gesloten. Dus ik mocht er nog niet eens bier halen. Dat is het eerste concert waar ik zelfstandig naartoe ben geweest.

Herinner je je nog de eerste keer dat je in EKKO was?

Ik kende EKKO wel voordat ik stage ging lopen, maar ik was er toen nog niet als bezoeker geweest. Mijn eerste dienst was tijdens Marika Hackman. Wauw, dat is wel lang geleden.

Met welke artiest zou je wel eens een biertje willen drinken?

Er zijn er heel veel. Ik zou wel eens een drankje willen doen met Jared James Nichols, een gitarist. Hij lijkt me ontzettend grappig. Hij heeft een soort grijns op zijn gezicht die mij wel aanstaat. Hoe moet ik dat uitleggen? Sommige mensen hebben gewoon zo’n grijns waarvan je de verwachting krijgt dat het ontzettend leuk gaat zijn. Het is gewoon een gevoel.

Je mag één dag programmeren in EKKO, met onbeperkt budget. Wie zet je er neer?

Goeie vraag. Ik denk niet eens dat we daar veel budget voor nodig zouden hebben. Ik denk dat ik 1000mods zou boeken. Hmmm. Het zou wel een rare avond worden met de dingen die ik bij elkaar zou zetten. KYUSS zou ook wel dik zijn. En ik denk dat we dan eigenlijk wel genoeg budget hebben uitgegeven.

Het budget was onbeperkt, dus de rest is voor bier?

Ja, precies. Een open bar erbij zou top zijn.

We naderen het einde van het jaar. Waar kijk je naar uit in 2022?

Volledige chaos. Alles keihard versterken. Bandjes mixen. Knallen. Kortom: gewoon weer volop kunnen werken.

← Terug