Wie is EKKO? #6 - Marianne & Bart

Wie is EKKO? #6 - Marianne & Bart

Tekst & beeld: Vera Vaessen

Marianne begon zes jaar geleden als barvrijwilliger en was tot voor de lockdown bedrijfsleider. Bart werkt vier jaar bij EKKO - hij liep eerst een halfjaar stage als grafisch ontwerper en werkte daarna achter de kassa. Ze zijn ook al vier jaar huisgenoten.

Hoe gaat het met jullie?

B: Zal ik de spits afbijten? Het gaat wel goed met mij, al zit ik hier nu een beetje gespannen omdat ik vanavond mijn debuut heb bij Stranded FM. 

M: Met mij gaat het ook goed. Tja, wat kan ik vertellen. Ik probeer mijn studie af te maken, daar ben ik nu mee bezig. Ik ben er deze winter achter gekomen dat mijn hele wereld in zoveel opzichten is veranderd sinds corona er is. Qua sociaal leven, maar dat was ook zo verbonden met mijn werk.

Heb je last van het grotsyndroom? Daar las ik deze week over en ik dacht: dit heb ik.

M: Ik denk dat ik dat niet direct heb. Ik moet wel zeggen dat ik wel een beetje zenuwachtig werd met de aankondiging dat terrassen en dergelijke weer open zouden gaan, omdat ik dacht: nu moet ik weer actief dingen doen.

B: Onze huisgenoten wilden laatst een feestje organiseren en dat leek me heel leuk, maar ik had ook zoiets van: ik wil eigenlijk wel gewoon om twee uur naar bed. Ik denk niet dat ik het nog een hele nacht vol kan houden.

M: Ik kan dat nog wel hoor, tot laat wakker zijn. Ik heb de nachtdiensten bij EKKO ook best wel gemist.

B: Als ik nu bij EKKO een hele nacht achter de kassa zou moeten zitten, zou ik dat denk ik niet trekken.

De foto van jullie in de deuropening is inmiddels al meer dan een jaar geleden gemaakt. 

M: Echt?!

Is er veel voor jullie veranderd in de tussentijd?

M: Voor mij wel. Qua sociale structuren is er bijvoorbeeld veel voor mij veranderd, want veel mensen die ik normaal vooral ontmoette in het uitgaansleven, heb ik het afgelopen jaar niet of nauwelijks gezien. Dat vind ik wel een grote verandering.

B: Voor mij wel qua werk, en ik ben begonnen met draaien. Ik dacht eerst: ik ga nooit beginnen met draaien, want ik heb zoveel vrienden om me heen die dat doen, dat level ga ik nooit bereiken. Maar omdat er nu niet zoveel druk op staat, ben ik het toch gaan doen.

Wat missen jullie het meeste aan EKKO?

M: Wat ik lekker vond aan werken op een plek als EKKO, is dat we het allemaal samen moesten doen. Dat vond ik echt fijn aan de dynamiek tijdens een dienst in EKKO, ook al was ik leidinggevende. Wat ik ook mis, is als ik aan het werk was en er vrienden aan het draaien waren.

B: In ons huis zeiden we bij de hospiteeravonden op een gegeven moment dat we geen gemeenschappelijke woonkamer hadden, maar dat we elkaar zien in EKKO. In de samenstelling die we twee jaar geleden hadden had iedereen in het huis iets met EKKO: werkte er, draaide er, fotografeerde er, trad er op.

Woonden jullie eerst samen of werkten jullie eerst bij EKKO?

M & B: We woonden eerst samen.

B: Ik ben denk ik ook bij EKKO gaan werken door het huis.

M: Ja, voor mij hetzelfde.

B: Ik denk dat we wel één avond en nacht EKKO hadden kunnen draaien met alleen maar mensen uit ons huis.

M: Dan zouden we inderdaad best wel ver komen.

B: Het zou dan alleen niet uitverkocht moeten zijn.

M: En alleen licht en geluid zouden we even extern moeten regelen.

Wat missen jullie niet aan EKKO?

M: Wat ik niet mis aan EKKO is de studentennachten waarin ik de kots van een achttienjarige stond op te ruimen. En de kluisjes. En ik mis absoluut niet No Hits No Glory. Dat mag echt in dit artikel. En dan vooral ‘Unwritten’.

EKKO heeft dit jaar natuurlijk het jubileum. Wat zouden jullie EKKO cadeau doen?

B: Goede geluidsisolatie en extra subwoofers. En een flinke koelkast met BioZisch Matcha-limonade om die vervolgens zelf op te drinken. Een 24-uurslicentie.

M: Een vervanger voor de rokersruimte, misschien een tuin. Zonder geluidsoverlast.

We vragen ons natuurlijk heel het jaar af: waar is EKKO? Waar is EKKO, volgens jullie?

B: Voor mijn gevoel is EKKO wel een beetje verdwenen, of zo.

M: Voor mij inderdaad ook, al helpt de campagne op zich wel.

B: We zitten hier nu bij de Munt [dit interview werd gehouden aan de Muntkade in Utrecht], kijken uit over dit mooie stuk water. Als ik hier zo naar kijk, ben ik vooral benieuwd waar EKKO op gaat duiken en wat EKKO dan gaat zijn.

Is dat ook een soort andere EKKO dan hoe je het kent?

B: Je hebt door deze omstandigheden wel een soort clean slate. Ik ben benieuwd wat EKKO daarmee doet en welke richting ze daarmee op gaan.

M: Daar ben ik ook wel heel benieuwd naar, ja.


← Terug