Wie is EKKO? #9 - Job

Wie is EKKO? #9 - Job

Tekst & beeld: Vera Vaessen

Job werkt sinds 2018 bij EKKO. Hij begon als vrijwilliger in de keuken, werkte regelmatige als vliegende keep achter de bar, bij onze kassa of in de garderobe en is nu een van onze chefs.

Hoe gaat het met je?

Goed.

Kort maar krachtig. Wat was je aan het doen vóór dit interview?

Ik was bezig met een onderzoeksplan voor mijn thesis. Daarvoor bestudeer ik biokunst vanuit nieuwe media-wetenschap.

Leg uit, alsjeblieft.

Biokunst is een stroming waarbij kunstenaars kunst maken door levende natuur te manipuleren. Ik analyseer de natuur als nieuw kunstmedium, met in het bijzonder de impact die dit soort kunst heeft op bezoekers. Saša Spačal is bijvoorbeeld een kunstenaar die de relatie tussen mens en natuur onderzoekt, en ook hoe je die relatie kunt verbeelden.

Deze foto werd gemaakt in de zomer van 2020. Zijn er dingen voor jou veranderd sinds toen?

Ik woon niet meer in het huis waar de foto is gemaakt. Ik heb mijn vriendin Tessa ontmoet in de avondklok-periode. Ik kan nu eindelijk weer koken en mijn ding doen. Ik wandel graag door de stad, dus ik ben blij dat daar weer van alles gaande is. Mijn Cineville-pas staat weer aan. En ik ben nu vooral weer bezig met studeren.

Dat is wel eens anders geweest, toch?

Inderdaad, twee jaar geleden had je me dat niet moeten zeggen. Maar vorig jaar heb ik drie vakken per blok gedaan. Ik studeer Media en Cultuur en ik vind vooral de kunstwereld heel interessant.

Waarom kwam je ooit bij EKKO werken?

Toen ik begon, woonde ik net in Utrecht. Ik was twee keer in EKKO geweest, als bezoeker, bij Tekenen Onder Invloed. Toen zag ik een poster: word vrijwilliger bij EKKO. Ik had niet zo’n leuk baantje, dus ik dacht: ik probeer vrijwilligerswerk. Dat bleek uiteindelijk best wel een goed idee. Ik ging het vooral doen om mensen te ontmoeten nadat ik naar een nieuwe stad was verhuisd.

En, heb je mensen ontmoet?

Ja, een heleboel, al werken die ondertussen bijna allemaal niet meer bij EKKO.

Wat is je favoriete herinnering in EKKO?

Er was een editie van Goede Vrijdag met Joost van Bellen. Daarbij heb ik letterlijk vanaf het begin, totdat EKKO dicht ging, staan dansen, samen met EKKO-collega Risa. Ik was te skeer voor bier, dus heb toen heel de avond water gedronken en keihard gedanst. Uiteindelijk kregen we een shoutout van Joost. Ik heb daar nog een foto van. En ik zou nog wel één nacht willen meemaken in de rookruimte: nog één keer daar binnen zijn en eruit komen met al je kleren die naar rook ruiken. Dat was wel een vibe.

Is er een EKKO-show waar je de komende tijd naar uitkijkt?

Porridge Radio. Daar wilde ik al voor corona naartoe, dus die staat nog steeds op de agenda. Ik herinner me de dag nog dat alles werd afgezegd. Ik was in EKKO, ik zou werken voor de show van die avond. We hebben toen heel veel eten moeten weggeven. En we vonden ergens een fles whiskey, die we hebben opgedronken met iedereen die er toen was, hahaha.

Wat is het lekkerste dat je ooit hebt gekookt in EKKO?

Ik heb heel veel lekkere dingen in EKKO gekookt. Ik weet niet meer wat allemaal precies, maar ik was bijvoorbeeld wel heel trots toen iemand van Khruangbin, tijdens een van mijn eerste diensten, een compliment gaf over het eten. Maar het hoogtepunt is denk ik EKKO-friet. Deze zondag (24 oktober), bij het evenement van Birdcage, ga ik weer EKKO-friet maken!

Met welke artiest zou je wel eens willen dineren?

Gruff Rhys. Hij lijkt me een soort vaderfiguur, of ja, meer een soort oom. Het lijkt me heel chill om met hem te praten.

Wat zou je dan willen eten?

Hmmm. Ik weet niet of hij vegetariër is of niet. Friet met appelmoes. Let’s go.

Je werkt in EKKO tijdens de eerste nacht, de klok slaat vier, en het is zó druk dat je eigenlijk liever wil dat iedereen naar huis gaat. Welk nummer moet de dj draaien?

Ik zit te denken aan die introtune van Met het oog op morgen. Gute Nacht Freunde. Dat is echt het meest trage en verschrikkelijke nummer ooit. Daarvan val ik echt gelijk in slaap. De rest van Met het oog op morgen is zo goed, maar dit nummer is zo kut. Of de outro van Bruine Beer in het Blauwe Huis.

En als je wil dat iedereen blijft?

Dat vind ik een moeilijke vraag, er is zoveel muziek. Maar ik denk iets van Tiga. Pleasure From The Bass.

← Terug